16512

عسل غیر طبیعی چست؟

عسل تغذیه ­ای چیست؟ روش ­های تولید عسل غیر طبیعی!

زنبور عسل برای تولید یک عسل کاملا طبیعی باید فواصل زیادی را طی کند تا بتواند شهد گل­ها را مکیده و آن را به عسل تبدیل کند. بیشتر میزان از نوع شهدی که زنبور میخورد و عسل از آن ساخته می­شود، نوع عسل را مشخص می­کند. مثلا اگر بیشترین تغذیه یک کندو و زنبور­های عسل از شهد اقاقیا باشد، عسل به دست آمده عسل اقاقیا می­شود. عسل طبیعی، با درصد ساکارز پایینی است و بنابراین برای بیماران دیابتی و افرادی که رژیم­ های غذایی خاصی دارند مناسب است؛ چرا که اثرات مخرب یک عسل با قند مصنوعی را ندارد. بنابراین در عسل تغذیه­ ای برای تغذیه زنبور عسل از آب و شکر و یا سایر مواد قندی استفاده می­گردد. همزمان با  کم شدن گل و شهد لازم پس از فصل بهار و یا انتهای تابستان، زنبوردار درصورتی که بخواهد به تولید عسل ادامه یدهد زنبور عسل و کندو را با روش مصنوعی تغذیه می­کند. همزمان با فصل زمستان دیگر شهد مورد نیاز موجود نیست، برخی زنبورداران به جای جابه­ جایی و کوچ به مناطق گرمسیری که شهدگل داشته باشد، زنبورها را با شکر و آب تغذیه می­کنند -زنبوردارانی هم هستند که به جای تغذیه مصنوعی، بخشی از عسل طبیعی تولید شده را به زنبورعسل بدهند- در چنین وضعیتی عسل تولید شده، طبیعی نیست و خواص درمانی را نخواهد داشت. همزمان با کاهش شهد و تغذیه موجود در کندو، زنبورملکه به کاهش تخمک گذاری می پردازد که بتواند جمعیت زنبورهای کارگر را با منابع غذایی موجود متعادل سازد. در چنین زمانی زنبور دار، با تغذیه کندوها، به ملکه این پیام را می­رساند که تغذیه کافی برای تخمک­گذاری و افزایش جمعیت کندو وجود دارد. علاوه بر این فعالیت پرورش نوزادان در کندو، وضعیت تعذیه کلونی، کمیت و کیفیت گرده و شهد ورودی و غذا در کندو تعیین خواهد کرد آیا زنبورها به غذاهای مکمل نیاز دارند یا خیر؟  البته ذکر این نکته ضرورت دارد که همه زنبورداران عسل تغذیه­ ای تولید شده را به فروش نمی­رسانند و به دلیل اینکه زنبورهای خود را از دست ندهند در فصل زمستان به این روش روی می­ آورند.

     - تشخیص عسل طبیعی از عسل تغذیه ­ای

بهترین راه تشخیص عسل طبیعی از عسل تغذیه­ ای آزمایش عسل در یک آزمایشگاه معتبر است. در آزمایشگاه میزان ساکارز عسل، نسبت فروکتور به گلوکوز و پرولین مورد آزمایش قرار می ­گیرد. استاندارد ترین میزان و درصد ساکارز در یک عسل مرغوب و سالم باید حداکثر تا 5 درصد باشد. همچنین نسبت فروکتوز به گلوکوز باید حداقل 0.9 باشد. پرولین نیز اسید آمینه­ای است که در گیاهان موجود است و بنابراین در عسل ­های طبیعی که توسط شهد این گیاهان ساخته شده وجود دارد. سقف حداقل مجاز پرولین درعسل  طبیعی نباید کمتراز 180 میلی­گرم در هر کیلوگرم باشد.

- قندها و تغذیه غیر طبیعی

از شکر و محلول آن با آب به عنوان اصلی­ترین و رایج­ترین تغذیه زنبور عسل استفاده می­شود. همچنین استفاده از فوندانت، قرص و پای شکر در داخل کندو، یکی دیگر از روش ­های تغذیه­ ای زنبورعسل به روش مصنوعی است. آرد سویا، مخمر آبجو ویتامین سی به همراه شیر خشک از دیگر خوراکی ­های مصنوعی زنبور عسل محسوب می­شوند. در تابستان به منظور کاهش حرارت کند­و­ها به زنبورعسل آب نیز می­دهند! البته در کنار تغذیه آب و شکر، زنبوردارانی هستند که از شربت ملاس چغندر، ساخارین، شربت گلوکر و... استفاده می­کنند.

-تغذیه مصنوعی با پروتئین

از پروتئین طبیعی برای تغذیه زنبور عسل عمدتا در فصل زمستان، استفاده می­کنند. این نوع پروتئین را با توری گرده ­گیر در ورودی کندو به دست می ­آورند. غذاهای مکمل پروتئینی که به زنبورهای عسل داده می­شود معمولا به دو دسته تقسیم می­شوند

1- مکمل ­های گرده ( رژیم­ های غذایی مصنوعی با پروتئین بالا)

2- جایگزین ­های گرده ( رژیم­های غذایی مصنوعی با پروتئین بالا بدون گرده)

البته هیچ یک از غذاهای مکمل پروتئینی که به زنبورهای عسل داده می­شوند کامل نیست و نمی­تواند جایگزینی برای گرده­ های طبیعی باشد. به این خاطر عسل تولید شده از شهد و گرده طبیعی ارزشمند و دارای خواص بیشتری نسبت به عسل­ های تغذیه­ ای است.

-صرفه اقتصادی

با روش­ های تغذیه مصنوعی زنبور عسل، عسل بیشتری نسبت به روش ­های طبیعی ساخت عسل، تولید می­شود. علاوه بر این به دلیل زحمات بیشتری که تغذیه طبیعی زنبور عسل برای زنبوردار دارد، برخی از زنبورداران ترجیح می­دهند به روش ­های تغذیه ای مصنوعی کندو روی بیاورند. در روش  تولید عسل تغذیه ­ای، نیازی به جا به جایی مکرر و پر مسافت زنبورها نیست و هزینه ­های کوچ و جابه ­جایی کندو­ها را برای زنبور­دار به دنبال ندارد. به همین دلیل، عسل طبیعی به خاطر هزینه­ های بیشتری که در فرآیند تولید برای زنبور دار دارد قیمت بیشتری نسبت به عسل تغذیه ­ای دارد.

نتیجه اینکه علاوه بر تغذیه طبیعی زنبور عسل، روش­ مصنوعی غذا دادن به آنها نیز وجود دارد که عسل تولید شده توسط این روش، مصنوعی و فاقد ارزش غذایی کافی است. اما به دلایل متعددی که در بالا اشاره شد برخی زنبورداران به تغذیه غیرطبیعی و مصنوعی کندو می پردازند.

شرکت مرزوق این افتخار را دارد تا با روش تغذیه طبیعی زنبور عسل، عسلی طبیعی، با کیفیت و سالم را برای مصرف کنندگان تولید و عرضه نماید.

            

جهت مشاهده و خرید عسل طبیعی مرزوق کلیک کنید